Skip to main content

Fokkersbijeenkomst Cavalier King Charles Spaniëls, 2017

Het beloofde een mooie dag te worden en dat werd het ook. Een heerlijk zonnetje, een prachtige locatie, en een voortreffelijke ontvangst door Marieke Hilhorst. Er waren ca 16 fokkers aanwezig, een afvaardiging van het bestuur van de Cavalier ClubNederland en natuurlijk het bestuur van de EGCN.

Sprekers: Hans Boelaars, Pauline Jordens en Hildeward Hoenderken. Jos Dekker zorgde voor de mooie plaatjes.

De dag werd geopend met drie nestbesprekingen, meegebracht door aanwezige fokkers. De jongsten waren ca 7 weken, de oudste twee waren ca 5 maanden.
Tja, en als je dan een bevlogen keurmeester/fokker als Hans Boelaars zijn ding laat doen....Alle aanwezigen werden gegrepen door zijn kennis, de heldere uitleg en bespreking van de rasstandaard. En dan blijkt uiteindelijk: zoveel fokkers, zoveel meningen maar iedereen heeft er ontzettend veel van opgestoken. Het meest bijzondere vonden de aanwezigen veelal zijn visie (die met passie en humor werd gebracht) op de invloed van het milieu. Dat wil zeggen: hoe wordt deze pup grootgebracht, voeding, beweging, rust. Dit alles draagt immers bij tot het uiteindelijke feno-type. Erfelijkheid van bepaalde raskenmerken, de kleuren, de nodige uitleg over genetica, het aandeel van het milieu, kortom voor een ieder een zeer begrijpelijke lezing waarbij veel werd opgestoken over de fokkerij, de interpretatie (fikse verschillen van inzicht zeer wel mogelijk) van de Rasstandaard, het grootbrengen van pups en de uiteindelijke selectie die voor iedereen anders zal zijn. Ook vertelde Hans veel over de geschiedenis en het ontstaan van de Cavalier in het land van oorsprong. Er werden veel vragen gesteld en even zovele antwoorden gegeven. Er was een prettige interactie tussen spreker en fokkers, waarvan zowel Hans als de fokkers zichtbaar genoten.

Na de middagpauze werd door Pauline Jordens de door alle aanwezigen ingevulde korte enquete besproken over de huidige Regelgeving in de fokkerij. Al met al bleek dat wij, fokkers van de CKCS, op één lijn zitten met onze gevoelens over de toekomst van het ras. De onderzoeken zelf zijn geen enkel probleem, bijna 100% van de aanwezigen staat hier nog steeds achter. De huidige Regelgeving heeft echter teveel beperkingen en onmogelijkheden en is feitelijk niet werkbaar.

Enkele jaren geleden werd al door Paul Mandigers gecommuniceerd op het Gezondheidssymposium in Engeland dat de huidige manier van selectie niet veel verandering heeft gebracht en niet zal brengen, ondanks alle inspanningen en investeringen van de fokkers. Sinds jaar en dag wordt in alle publicaties door de wetenschappers aangeraden om bij de twee gezondheidsproblemen een stap voorwaarts te maken door het gebruik van Fokwaarden in plaats van te selecteren op individuele uitslagen.

Om de huidige Regelgeving van tafel te krijgen zullen de fokkers de Raad van Beheer moeten kunnen overtuigen met een beter plan. En nee, vrijwel geen enkele fokker was voor een out-cross project. (Noorwegen) (Ook helemaal niet nodig: berekend is dat de diversiteit en het inteeltpercentage keurig op orde zijn.) Het plan dat overblijft: Fokwaarden in het Cavaliers for Life Project. Vrijwel unaniem werd besloten dat de hartonderzoeken, uit het verleden en heden, ter beschikking moeten komen van het Fokwaardenproject, net zoals de MRI scans. Het bestuur van de CCN gaat zich daar ook sterk voor maken: de uitslagen zijn immers een investering van de fokkers en horen niet in een doos. Daar moet iets mee gedaan worden. Unaniem hebben de fokkers zich daar vandaag over uitgesproken

Hildeward Hoenderken zette vervolgens zijn unieke plan betreffende de screening MVD uiteen; een initiatief waarbij we veel meer informatie krijgen over de hartjes van Cavaliers die juist niet bij de fokkers wonen. Er zijn er duizenden die nooit in beeld komen. Het plan kreeg veel bijval. Nu krijgen we immers uitsluitend de (kerngezonde) dieren gedurende hun inzet in de fokkerij in beeld, terwijl wij zelf en de wetenschappers ook nieuwsgierig zijn naar de vele particulier gehouden Cavaliertjes. Vrijwel alle fokkers denken met deze plannen, volledig gesteund door de wetenschap, een grote stap te kunnen gaan zetten wat betreft de gezondheid van ons ras en last but not least: de fokkers krijgen meer ruimte om op verantwoorde wijze, weer met veel plezier (en bovendien juridisch veilig) hun fokkerij voort te zetten. Want het continue dalende aantal stamboek-pups (sinds de Regelgeving bijna gehalveerd naar nu rond 600 per jaar) moet een halt worden toegeroepen. De Cavalier is nog altijd een zeer geliefd en gewild ras, dus de grote aantallen look-alikes zonder stamboom brengen de broodfokkers flink wat geld in het laatje. Zonder ook maar één onderzoekje.

Deze dag is door allen ervaren als zeer positief, plezierig, gemoedelijk, en leerzaam met een fijnstel fokkers samen. Dank aan allen, wij denken er met een goed gevoel aan terug en als we er met zijn allen de schouders onder zetten kunnen we reeds binnen afzienbare tijd beschikken over de eerste Fokwaarden SM.

Tot ziens allemaal, wij zien jullie allen graag terug op het volgende evenement: het Rasseminairvan de CKCS, op 12 september a.s., gepresenteerd door Hans Boelaars. Want ook dat beloofd absoluut weer een enerverende, informatieve en gezellige avond te worden.
Met vriendelijke groet, Marieke Hilhorst en Pauline Jordens.