Skip to main content

Jonge Hondendag 2015

Verslag van de Jongehondendag, georganiseerd door de EGCN op 15 augustus 2015, Apeldoorn.

Vanaf het eerste moment waren alle juiste ingrediënten aanwezig om het allereerste grote evenement van de EGCN tot een groot succes te maken. Een zonovergoten dag, niet te warm, niet te koud, en een prettige, ontspannen sfeer. De locatie was werkelijk schitterend; een uitmuntend omheind grasveld als een biljartlaken, een veilige en zeer ruime puppy-ren, geweldige wandelmogelijkheden in een prachtig natuurgebied met uitlaatmogelijkheden en een fraaie, ruime kantine met aldaar verkrijgbare voortreffelijke koffie en alle denkbare hapjes en drankjes. Een kleurrijke tafel met vele smaken zelfgebakken cakes werd door Peter van Baaren ingericht en dat werd met met smaak verorberd, veelal buiten op het gezellige terras met zon- en schaduwplekken. Zo leert men de keurmeester ook eens van een andere kant kennen! Party-tenten werden geplaatst door enthousiaste exposanten, er werden stands geplaatst door diverse ondernemers in hondenspulletjes en een attente, goed georganiseerde delegatie van de KC Apeldoorn heette ons welkom en hielp ons zelfs mee met het opbouwen van de tent en het uitzetten van de ringen. 

De vele aanwezige Kernleden zorgden voor een soepel lopende organisatie en een fotoreportage. Hildeward Hoenderken, behalve onze voorzitter is hij ook dierenarts, had een schitterende ruimte tot zijn beschikking waar de aanwezige exposanten hun dieren tegen gereduceerd tarief "op maat" konden laten vaccineren. Een algemeen gezondheidsonderzoek ging hieraan vooraf. Er werd ook de mogelijkheid tot gratis DNA afname van jonge en volwassen honden geboden waarbij de eigenaar een copy van de stamboom inleverde, de dierenarts de chip controleerde en d.m.v. swabs wat wangslijm verzamelde. Vervolgens werd het bijgaande formulier door hem ingevuld en wordt e.e.a. centraal ingeleverd bij het VHL.

 

 

 

Inschrijving nummer 100 was een Franse Bulldog
Falco Enrico van Muppy's Place "Heertje"

 

Volgens een vergelijkbaar protocol werd een gecertificeerde patella-test voor € 9,99 verricht. 
Het spreekt voor zich dat velen hier dankbaar gebruik van hebben gemaakt! Voeg bij dit alles dan het heel mooie aantal van exact 101 jonge honden; vooral gezien de zeer korte inschrijftermijn in deze vakantie-periode een heel fraaie, diverse groep.

De EGCN voorziet kennelijk in een behoefte, want zij introduceerde op deze dag namelijk een geheel nieuw concept betreffende de wijze van keuren. Onze Kernleden/keurmeesters Jos Dekker, Peter van Baaren en Hans Boelaars namen de keuringen op zich, waarbij geen kwalificaties werden gegeven doch de dialoog met de exposant werd aangegaan. Wat ziet de keurmeester, wat is de verwachting c.q. bedoeling van de fokker en rondom hen een schare van belangstellenden die de ins en outs nu wel eens "live" wilden aanhoren en eveneens hun vragen en meningen konden laten horen. Natuurlijk fokken wij rashonden en daar hoort een rasstandaard bij, maar hoe deze toe te passen en te interpreteren leidt nog wel eens tot discussies en soms ook tot keurverslagen waarin men zijn eigen hondje niet herkent. Daarvan was op deze dag geen enkele sprake. Samen kwam men, door de dialoog aan te gaan, telkens tot een gezamenlijke, eensluidende conclusie die voor alle partijen bijzonder leerzaam was. Er was ruimte, geduld, tijd en vooral van beide kanten de goede wil om alles te bespreken. De "will to please" was de hele dag voelbaar, hoe herkenbaar voor ons, Gezelschapshonden-fokkers... Tot zover onze verslaggeving van deze Jongehondendag.

Veel, veel belangrijker is de mening van de aanwezige fokkers, eigenaren en exposanten.

Voor ons, als nieuwe Rasvereniging zelfs van cruciaal belang. Wij willen immers een nieuwe weg inslaan, in deze onrustige tijden waarin de georganiseerde kynologie zich momenteel bevindt. Na een rondgang over het terrein doen we een greep uit de reacties.

Leerzaam, gezellig en gemoedelijk, prachtige locatie, zeer betaalbaar, wat een "welkomgevoel", zeer positieve ervaring, dichtbij en gratis parkeren, niet te vergelijken met de keuringen waaraan wij gewend zijn geraakt, onweerstaanbaar lekkere cakes (vele malen), zo'n dierenarts-initiatief zou bij elke Rasvereniging het streven moeten zijn, super wisselwerking tussen keurmeester en exposant, het kunnen leren van anderen en van andere rassen, wat een positief gebeuren, top georganiseerd, geen enkele wanklank, ontzettend genoten, wederzijds begrip, de sfeer van lang geleden is weer terug (genoemd door een fokker die reeds 60 jaar exposeert), eindelijk mogen wij fokkers onze eigen mening ook eens uiten, keurmeester van een andere kant leren kennen, wat leuk voor toeschouwers om zoveel verschillende rassen uit de Gezelschapshondengroep te kunnen zien, wat fijn dat onze mening wordt gevraagd, deze dag is een echte aanrader, een bewonderenswaardig initiatief en een ontroerend "er is weer hoop op een goede toekomst voor onze kleintjes".

Was er dan geen enkele kritische noot? Werkelijk geen enkel puntje tot verbetering?

Jawel, gelukkig wel, want tot dusver lijkt onze allereerste Jongehondendag bijna griezelig volmaakt te zijn geweest. Om 8.30 meldde zich een zesjarig jochie bij het secretariaat, met de vraag waar het springkussen zich bevond.
Wij hebben hem toen, en later onze voorzitter in eigen persoon, nadrukkelijk beloofd dat er volgend jaar ook aan kinderen zal worden gedacht; een springkussen, een carroussel, een ballonnen-parade of een hobbelpaard, er komt zeker iets ter vermaak van de allerjongste generatie.
Tot volgend jaar!!!!