Skip to main content

Odis

VFR in behandeling. 

Beoogde FCI groep: 9, Gezelschapshonden

Meer dan veertig jaar geleden begon een kleine groep hondentrainers uit Odessa te werken aan het creëren van een nieuw hondenras.
Als voorbeeld werd de Zuid Russische Herder genomen, maar dan in verkleinde vorm.

De ideale schofthoogte voor reuen is 37 cm en voor teven 35 cm.
De honden moeten over een vloeiend gangwerk beschikken en hebben halflange bevedering.

Het doel was een klein, slim en vriendelijk ras , dat vriendelijk voor mensen zou zijn.
Twintig jaar later, als resultaat van doelgericht kruisen van verschillende rassen, werd het doel bereikt - honden van het Odis-ras onstonden in Odessa - het eerste en tot nu toe enige ras dat in de Oekraïne werd gefokt sinds de onafhankelijkheid.

Het fokproces in Odessa was een moeilijk proces geweest.

De Odis is een jong gezelschapshondenras. De Odis wordt door zijn naam meteen geassocieerd met zijn geschiedenis.

Eind jaren tachtig besloten experts uit Odessa, leden van de plaatselijke club "Consensus" om een ​​gezelschapshond te fokken, die een nobele uitstraling, een opgewekt karakter en een compact formaat moest hebben. De Zuid-Russische herdershond in miniatuur is een visueel herkenningspunt van Odessa geworden.

Raszuivere honden en honden van gemengd ras werden geselecteerd om te kruisen. De basis voor de Odis zijn een ruwharige Fox Terriër,  Dwergpoedel Zilver en een Maltezer geweest.

Het kruisingsproces heeft meer dan 20 jaar geduurd, en het resultaat overtrof alle verwachtingen.
In 1999 werden puppy's geboren die qua uiterlijk precies waren wat de specialisten ervan verwacht hadden.
Een van deze pups, de teef Francik, werd erkend als voorbeeld van de rasstandaard. Zij werd de voorouder van alle toekomstige Odi's.

Haar eigenaar was een van de fokkers die heeft meegehlopen het ras tot stand te brengen –  haar naam is Irina Bakhareva.

Vandaag de dag leidt zij in Odessa de nationale rasvereniging voor de Odisdie dezelfde naam heeft.

 

Volgens Irina Bakhareva erkende de Kennel Club van Oekraïne de Odis in 2006 officieel als het eerste nationale ras en besloot later de standaard goed te keuren en stambomen uit te gaan geven.

“Dit is het eerste en tot nu toe enige ras”, zegt Irina, “dat volledig in de Oekraïne is gefokt”.

Het ras brengt het beste samen van de Foxterriër - opgewektheid, van de Maltezer het uiterlijk en toewijding aan de eigenaar, en van de Poedel erfden zij de intelligentie.

Om te zien is de Odis een kleine hond. De ideale hoogte is 35-37 centimeter. De kleuren zijn fawn, grijs of wit. De Odis heeft een lange vacht, omlijst op het hoofd met een expressieve snor, baard en wenkbrauwen.

Als het op temperament aankomt, zorgt een goede opvoeding ervoor dat de Odis een loyale metgezel en gezinshond zal zijn.
Ze zijn eenvoudig in omgang en verzorging; ze zijn niet agressief en kunnen gemakkelijk overweg met mensen. Ze houden van wandelen.

Ze kunnen worden gehouden in kleine appartementen en buitenhuizen. Ze zijn echt heel gezinsgericht”, zegt Irina.

Ze voegde er ook aan toe dat de honden gedurende het hele fokproces geen ernstige afwijkingen hadden. Kynologen wisten dit resultaat te bereiken dankzij specialisten in de genetica en expefrts op andere gebieden die het fokproces voortdurend in de gaten hielden.

„We wilden dat deze hond mensen meer plezier dan zorg zou geven. Daarom hebben we ons vanaf het begin de taak gesteld om een ​​gezond ras te creëren dat een lang en actief leven kan leiden. Francisca, de eerste Odis, heeft 19,5 jaar geleefd. Ook haar nakomelingen leven lang: 16 en 18 jaar zijn geen uitzonderingen. De enige taak van de eigenaar is om de hond in staat te stellen een gezonde levensstijl te leiden door middel van wandelingen en goede voeding”.

 

Gedurende de 20 jaar van het bestaan ​​van het ras is de Odis niet alleen populair geworden in de Oekraïne, maar over de hele wereld.

Puppy’s zijn verkocht naar Polen, Israël, Canada, Amerika, Rusland, Nederland, Duitsland en andere landen. Bovendien hebben sommige landen zelfs kennels waar ze dit ras zijn gaan fokken.

Er zijn 450 geregistreerde honden in de Odessa National Club, en er zijn er nog veel meer over de hele wereld.

„Er zijn kampioenen van Oekraïne en Midden- en Oost-Europa. Daarnaast Kampioenen van Polen, Georgië, Montenegro, Cyprus, Macedonië, Tsjechië, Bulgarije, Letland, Litouwen en Estland. Honden worden constant tentoongesteld op fokevenementen.
“De fokkers bepalen de richting van de ontwikkeling van het ras "- zegt Irina.
Op de vraag waarom de naam Odis is gekozen, legt ze uit dat het thuisland van deze honden Odessa is.

„In de hondenwereld hebben we bijvoorbeeld een Yorkshire Terriër of een Amerikaanse Bulldog. Iedereen begrijpt meteen waar de honden vandaan komen.
Waarom zou een in Odessa gefokte hond niet trots de naam van zijn geboorteplaats dragen?

In 2010, tijdens de officiële presentatie van het ras op een persconferentie, legden journalisten gekscherend de afkorting uit - Odessa stond volgens hen voor Domestic Ideal Dog.
Irina Bakhareva was het daarmee eens en voegde eraan toe dat de kynologen die het ras tot stand hebben gebracht, de stadsmensen niet teleurgesteld hebben.

(Raad van Beheer)